‘Ik teken het liefst wormen en vogels.’

Luc

… vindt het maar spannend zo’n interview. Soms zijn het best lastige vragen en dan is hij bang dat hij de verkeerde antwoorden geeft. ‘Maar goed, geinig is het ook wel. Zo maak je nog eens wat mee’ grinnikt hij. Luc is een aantal ochtenden per week in Hart van Vathorst voor dagbesteding. Aangezien hij enorm creatief is, kun je hem in alle creatieve ateliers tegenkomen. De ene ochtend maakt hij kaarsen, de andere ochtend is hij bezig met figuurzagen en hij tekent veel.

Wormpie Worm

Zoals je leest, doet Luc van alles maar hij heeft een grote voorliefde voor tekenen met ballpoint of kleurpotlood. En dan vooral dieren, het liefst wormen en vogels. ‘Ik vind dat gewoon grappige dieren’ legt hij uit. ‘Dan teken ik bijvoorbeeld wormen die een race houden terwijl er vogels boven hun hoofd vliegen.’ Ook thuis tekent hij af en toe. En voor de nieuwsbrief van zijn wooncomplex maakt hij vier keer per jaar een strip over de avonturen van Wormpie Worm. ‘Dan moet ik wel even gaan zitten om een leuk thema te bedenken’ grijnst hij.

Luc houdt van vogels maar is zelf geen vroege vogel

Luc woont een paar straten verderop in een woongroep van een zorginstelling. De afstand naar Hart van Vathorst is makkelijk te lopen. Maar net als altijd is hij op het laatste nippertje op zijn fiets gesprongen voor het interview. ‘Ik kom niet altijd op tijd uit bed’ legt hij uit. ‘Ik heb wat moeite met wakker worden.’ Toch komt hij graag naar de dagbesteding. Het is lekker dichtbij en de sfeer is er fijn.  ‘Voorheen moest ik helemaal naar de andere kant van Amersfoort’ vertelt hij. ‘Op die dagbesteding waren ook meer regels.’ Luc heeft af en toe leuke gesprekken met andere deelnemers. Maar hij kan niet tegen teveel drukte. Soms gaat hij in een hoekje zitten met een koptelefoon op zodat hij rustiger kan werken.

Mensen op de maan

Aan het eind van het gesprek laat Luc graag nog een aantal tekeningen zien die hij heeft gemaakt. Bijvoorbeeld eentje van mensen die, tegen een donkere achtergrond, in een bubbel van licht zitten. ‘Het zijn mensen die zitten te eten op maan’ legt Luc uit. Waarom hij dat tekent?  ‘Dat vind ik gewoon leuk.’

Zoek jij ook een dagbestedingsplek?

In Hart van Vathorst hebben we verschillende soorten dagbesteding. Je kunt net als Luc in een creatief atelier aan de slag maar ook in de horeca of in onze bakkerij. Hier lees je er alles over en kun je je aanmelden.